A sógyurma tészta receptje:
-20 dkg liszt
-20 dkg vákumozott só-kb.
-1 dl víz (amit óvatosan,kicsi adagokban hozzáadva,mert a mennyiség változhat!)
-1/2 teáskanál olaj
-esetleg enyhén higított tempera vagy ételfesték színezésre
NÉHÁNY JÓ TANÁCS ÉS TIPP:
A ,,tésztát" jól össze kell gyúrni,ésutána kezdődhet is az alkotás.Célszerű egyszerre nagyobb adagot begyúrni,zacskóba rakva a hűtőben több napig is eláll.Én alufóliára szoktam elkészíteni a munkáimat így azt azonnal fóliával együtt be tudom rakni a sütőlemezre. !Ügyeljünk rá,hogy a fóliát sütés után azonnal le kell húzni a munkáról,később ugyanis már nem jön le.!Az égési sérülések elkerülése érdekében húzzunk fel mindkét kezünkre edényfogó kesztyűt.
A kész díszeket a sütőben óvatosan megszárítjuk.Vigyázzunk,mert ha túl forró a sütő,könnyen megbarnul!Én először nyitott ajtóval szárítom,azután takarék lángon sütögetem.Az apróbb részeket egy idő után alufóliával takarjuk le,nehogy megégjenek.
Sütés után még melegen színtelen lakkal fessük,vagy fújjuk le,így még tartósabbá válik a munkánk.
Mintázáshoz felhasználható anyagok,eszközök:
-hústű
-életlen,kerek hegyű kés
-különböző fűszernövények szemnek,gombnak stb. (szemes bors,szegfűszeg stb.)
-foghagymaprés (a hajat,állatok bundáját ezzel nyomjuk ki)
Néhány kép ötletnek:
|